Вороновицька бібліотека 27 вересня відсвяткувала 75 років від дати першого запису в інвентарній книзі, тобто від дати свого відкриття. У святково вбраному залі зібралися нинішні і колишні бібліотекарі, представники влади, директори закладів та всі, кому не байдуже друковане слово.

Вітали бібліотекарів зі святом: секретар Вороновицької селищної ради Світлана Олесенко, директор Комарівського НВК Віктор Мураховський, директор Вороновицького музею історії авіації та космонавтики Віктор Демяненко, заступники директора Вороновицького ПТУ-14 з виховної та з навчальної роботи – Тарас Поліщук та Ніна Рузяк, заступник директора Вороновицької СЗШ №1 з навчально-виховної роботи Альона Нечипорук, завідуюча ДНЗ «Веселка» Оксана Грабенко, начальник сектору культури Вороновицької ОТГ Віталій Волощук, представник від читачів Наталія Педина, голова ради ветеранів Валентина Кв’ятковська, вчитель української мови та літератури Лариса Білаш.

Своїми спогадами поділилися колишні працівники – Олександра Голоскевич та Алла Штельмах, Олександра Бондаренко та Єлизавета Бондаренко, Оксана Панчук та

І, звичайно ж, концерт для бібліотекарів влаштували: начальник сектору культури Вороновицької ОТГ Віталій Волощук, художній керівник Вороновицького будинку культури Інна Нікітенко та завідуючий Комарівським сільським клубом Олександр Мальований.

        Для довідки: Історія бібліотечної справи у Вороновиці бере свій початок з далекого 1921 року.  Саме в цьому році було організоване товариство « Геть неписьменність». Воно було покликане ліквідувати неграмотність на селі. Згодом при цукрозаводі була відкрита хата-читальня. Поступово відбувається культурний розвиток селища. І в 1924 році в  селищі працювали  дві хати-читальні.

           У передвоєнний період поліпшився добробут населення, зросла культура людей. До 1933 р. у селищі було ліквідовано неписьменність. Великою популярністю користувалася бібліотека, де  книга  міцно увійшла в побут робітників Вороновиці. Під час Великої Вітчизнянної війни частина фонду була знищена, залишились деякі класики світової літератури.

         І з 23 квітня 1944 р. бібліотека знову прийняла своїх перших читачів. Саме 1944 рік – є роком відкриття Вороновицької бібліотеки. Книг нараховувалось  всього близько 100 (що свідчить перший запис в інвентарній книзі) . і вже до кінця року налічувалося 975 книг. І називалася вона уже районна бібліотека для дорослих з абонементом та чит.залом. яка до 1947 року частково комплектувалась дитячою літературою і перед­плачувала декілька дитячих газет та журналів.

Відповідно до плану розвитку культурно-освітніх установ області в 1948 році у Вороновиці відкривається районна бібліотека для дітей та юнацтва. Під бібліотеку виділяється невеличке приміщен­ня по вулиці Леніна ( нині там жилий будинок).

         В 1956 році виконком районної Ради депутатів трудящих передає бібліотеці недобудоване приміщення, яке споруджувалося для районної прокуратури. Для завершення будівництва приміщення та устаткування бібліотеки обласне управління культури на 1957 рік виділило відповідні кошти і вже в кінці року читачі обслуговувалися в новому приміщенні по вулиці Гагаріна,9 площею 96 кв. метрів.

Слід відзначити, що багато сил і енергії до закінчення спорудження приміщення  бібліотеки  доклала  тодішня  завідуюча  Шупер Анфіса  Іванівна та Кобець Ніна Іванівна.

         10 вересня 1959 року Указом Президії Верховної Ради Української РСР ліквідовується Вороновицький район і передається до складу Немирівського. Бібліотека з районної реорганізовується в селищну.

В 1962 році Вороновицька селищна бібліотека для дітей та юнацтва реорганізовується в бібліотеку для дітей.

В  І964 році Немирівський районний відділ культури покладає на  бібліотеку  для дітей функції районної з веденням організаційно-методичної роботи на допомогу працівникам сільських бібліотек на правах бувшого Вороновицького району.

4 січня 1965 року відтворюється Вінницький район, до складу якого  передається з Немирівського, частина населених пунктів, в тому числі і селище Вороновиця.

Вінницький  районний відділ культури в 1965 році реорганізовує Вороновицьку селищну бібліотеку у районну бібліотеку для дітей.

В 2001 році селищна бібліотека для дорослих , а в 2004 році районна бібліотека для дітей переїжджають  в приміщення палацу Грохольських- Можайських .

         Згідно розпорядження від 19 серпня 2016 року відбулася реорганізація і дві бібліотеки було об’єднанно у  Вороновицьку бібліотеку, яку очолює Оксана Юрченко.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC