14 квітня 2018 року у приміщенні Вороновицького будинку культури відбулись перші громадські слухання в ОТГ. На порядок денний виносилось два основних питання, зокрема, обговорення детального плану території будівництва добудови до основного корпусу ПТУ №14 смт. Вороновиця (ГАП Черниш О.О.) та  будівництва асфальтного заводу на території Вороновицької ОТГ поза межами населеного пункту. Власне,  розгляду винесених питань передували процедурні дії, такі як реєстрація учасників громадських слухань, визначення головуючого, секретаря та лічильної комісії. Відтак, згідно списку реєстрації на публічному заході було 46 присутніх, з яких було обрано головуючим радника селищного голови Руслана Штогрина, секретарем – юриста селищної ради Костянтина Куцого та п’ятьох членів лічильної комісії –  Ірину Нагаєвську, Юрія Книша, Надію Розкошинську, Валентина Лук’яненка та Оксану Юрченко. Регламентом було вирішено провести громадські обговорення за 1 годину 20 хвилин.

По першому питанню доповідав юрист Костянтин Куций. Він зазначив, що представники Професійно–технічного училища №14 на засідання громадських слухань не з’явилися, що не перешкоджає розгляду даного питання, тож представив до ознайомлення  проект детального плану території будівництва добудови до основного корпусу ПТУ №14.  Після відповідей на запитання головуючим було запропоновано приступити до голосування.  36 голосами («проти» – 4, «утрималось» – 5, «не голосували» – 1) було прийняте рішення, аби  ПТУ №14 провело рецензію детального плану території будівництва добудови згідно вимог чинного законодавства та подало документацію на розгляд містобудівної ради. Після чого рекомендувати подати на розгляд Вороновицької селищної ради містобудівну документацію для  її затвердження.

Розгляд другого питання розпочався із презентації фото та відеоматеріалів з поїздки представників Вороновицької ОТГ до села Ребедайлівка Черкаської області, де з вересня минулого року запрацював подібний асфальтобетонний завод. Також перед учасниками зборів враженнями від побаченого поділилась колишня сільський секретар Комарова Віра Гелевер. Від компанії-забудовника на слуханнях був присутній прораб Петро Карнаух.

«Це другий такого плану завод в Україні. В Ребедайлівці Черкаської області уже працює асфальтний завод. Там його потужність 380 т\год, у Комарові буде потужністю 320т\год. На заводі в зміну буде ходити 15-20 чоловік, безпосередньо на будівництво доріг ми набиратимемо 200-250 чоловік. Фактично тут працюватиме три компанії. Фірма «Ростдорстрой» – це будівництво доріг, «Юніка Проджект» – власне, асфальтний завод та «Авто-Лайн» – це компанія, яка забезпечуватиме транспортними засобами. Зараз ми виграли тендер на будівництво дороги в напрямку Вороновиця-Немирів, маємо виконати роботи за 6 місяців. В майбутньому працюватимемо по всій Вінницькій області, – розповів  Петро Карнаух.»

Загалом, обговорення  асфальтного заводу в Комарові проходили досить активно. Ініціативна група «противників» будівництва, а це жителі найближчої до будівельного майданчика вулиці Подільська Зоря,  ставили чимало питань та вкидали  репліки. Основним їхнім аргументом було порушення норм санітарно-захисної зони для асфальтних заводів, мовляв, що вони «не проти будівництва, але на дальшій відстані».

«Ми не даємо дозволу на будівельні чи підготовчі роботи. Це повноваження архітектурно-будівельної інспекції. Яке відношення має ОТГ до земель поза межами населеного пункту? На громадські слухання ми винесли це питання, щоб обговорити власну думку того, що громада думає про завод та прийняти рішення.  Питання будівництва ми обговорювали неодноразово, ще в грудні був проведений круглий стіл у форматі громада-місцева влада-представники підприємств, у січні кілька разів проводили зустрічі з людьми безпосередньо на території будівельного майданчика, і екологів запрошували, і представники забудовника були. Три групи журналістів приїжджали, до Ребедайлівки їздили, – зауважив Руслан Штогрин.»

Після цього головуючий на слуханнях оголосив про голосування по другому питанню порядку денного. Лічильна комісія зібрала бюлетені та підвела підсумки голосування. Відтак, за рішення «не заперечувати щодо будівництва та діяльності асфальтного заводу поза межами населеного пункту села Комарів, Вінницького району, Вінницької області (Вороновицької об’єднаної територіальної громади) Товариству з обмеженою відповідальністю «ЮНИКА ПРОДЖЕКТ 2017»» «за» було 32 голоси, «проти» – 5, «утрималось» – 0  та «не голосували» – 9 голосів.  Ініціативна група «противників» будівництва висловили  готовність відстоювати заборону будівництва заводу у суді.

Уже після громадських слухань свій коментар щодо даної ситуації висловив представник компанії «Юніка Проджект 2017» у Вінницькій області Костянтин Демішкан.

«Зараз ми подали документи із технічними характеристиками заводу  до Інституту громадського здоров’я імені Морозєєва та усіх екологічних служб для визначення санітарно-захисних смуг. Як показує практика, для такого класу заводів цей показник – 250 метрів. Без дозволів санітарно-епідеміологічної служби, екологічних усіх служб, ми не зможемо завод атестувати, ввести його в експлуатацію, навіть продукцію заводу ми не зможемо продавати, бо ні один замовник без цих документів у нас його не купить, – зазначив Костянтин Демішкан

Загалом, наступним кроком  після громадських слухань  буде  уже діалог забудовника з органом місцевого самоврядування щодо підписання інвестиційної угоди про співпрацю.