Перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд. Обов’язковий медичний профілактичний огляд учнів проводиться щорічно з метою виявлення в них захворювань, подальшого їх спостереження, планового лікування чи реабілітації, запобігання масовим колективним захворюванням. Огляди проводяться в присутності батьків лікарями первинної ланки, з якими раніше підписали декларцію. Дітей, батьки яких не підписали декларацію, оглядатимуть лікарі первинної ланки за місцем проживання дитини.

У результаті обстеження  учням видається довідка затвердженої форми (№ 086-1/о) для подання в навчальний заклад. Крім того, якщо дитина одержала нові щеплення потрібно оновити Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о).

Обов’язковими є наступні дослідження: аналіз крові; антропометрія; термометрія; перевірка гостроти зору та слуху; постава; визначення змін у стані здоров’я протягом навчального року та можливість компенсаторного відновлення дитячого організму після фізичного навантаження за допомогою проби Руф’є; скринінгові обстеження які дозволяють виявляти захворювання в їх ранніх, безсимптомних стадіях. У разі необхідності, лікар видає направлення на додаткові обстеження або консультації до спеціалістів відповідного профілю: хірурга, ортопеда-травматолога, стоматолога, офтальмолога. Для дітей віком від 14 років і за показаннями додаються ще такі спеціалісти: ендокринолог; гінеколог (дівчатка за показаннями); психолог.

Довідки, необхідні для відвідування школи:

-Довідка форми № 086-1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду”, яка видається педіатром чи сімейним лікарем після огляду дитини. У довідці має бути зазначено: прізвище та ім’я дитини, дату її народження і стать; місце проживання дитини, телефон батьків; найменування загальноосвітнього навчального закладу, клас; дату проведення обов’язкового медичного профілактичного огляду (а також дату попереднього профогляду і рекомендовану дату наступного); висновок про стан здоров’я дитини (якщо школяр має певне захворювання, то за рішенням одного з батьків, в цій довідці може бути зроблено відповідний запис); групу для занять фізичною культурою; рекомендації.

-Довідка форми № 063/о “Карта профілактичних щеплень”, у якій міститься інформація про проведення вакцинації чи ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб. Дані з цієї довідки дозволять медичним працівникам навчальних закладів ознайомитись з наявністю чи відсутністю щеплень у конкретної дитини. Якщо дитина була вакцинована вчасно за Календарем профілактичних щеплень, то з 7 до 14 років їй не проводитимуть вакцинацію чи ревакцинацію. Відповідно, дані у карті профілактичних щеплень не оновлюються і довідки не потрібно. Водночас, у школі можуть попросити принести довідку про щеплення, якщо у навчальному закладі немає таких даних дитини (наприклад, ви перейшли у нову школу). Також, довідка буде потрібна, якщо вашій дитині робили щеплення – планові чи пропущені.

– “Медична карта дитини” форми № 026/о  більше не потрібна – дані про стан здоров’я дитини не можуть бути відкритими і зберігатись поза межами медзакладу. Цю форму МОЗ України скасувало у березні 2018 року.

Термін дійсності довідки учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду (форма 086-1/о) становить 1 рік.