З 1 вересня 2019 року українську школу очікують нововведення, такі як скасування шкільної форми, електронні учнівські квитки, нове меню та багато іншого. Масштабна реформа освіти охоплює усю школу, але запроваджується поступово,  по всім фронтам – від методики навчання до технічного оснащення. Реформа отримала чимале фінансування. На її реалізацію держава витратить майже 2 мільярди гривень.

Тут зібрано всі нововведення 2019-2020 року згідно проекту закону ” про повну середню освіту”, щоб батьки та учні знали про свої нові права і можливості.

Вступ до першого класу без співбесіди

Конкурсний набір дітей до першого класу скасовується.  Тепер першокласники будуть зараховані до шкіл за їх місцем реєстрації, незалежно від того, спеціалізована ця школа або загальноосвітня. Ця норма запрацювала ще з минулого року.

До школи без форми

У наступному навчальному році скасовується обов’язкова шкільна форма. Такий указ видав президент України Володимир Зеленський у червні. Адміністрація школи більше не зможе примушувати учнів відвідувати уроки лише у формі.

До школи у світловідбиваючому жилеті

У силу вступає нове правило: учні 1-4 класів зобов’язані носити світловідбиваючі жилети в темний час доби по дорозі в школу і додому. Взимку буде доречно надіти жилет і вранці. Завдяки цьому водії краще бачитимуть дітей на дорозі, що дозволить зменшити кількість школярів, що постраждали в ДТП.

Електронний учнівський квиток

Усі школярі, замість звичайних учнівських квитків, отримають нові — електронні.  Це дозволить батькам відстежувати переміщення дитини по місту за допомогою спеціального додатку.

Вільний вибір форми навчання

Для дітей, які змушені пропускати уроки через хвороби або заняття спортом, музикою тощо, вчителі складатимуть спеціальний навчальний план.

Окремі уроки може проводити не вчитель

У рамках мережевої форми навчання окремі уроки зможе проводити гурток чи організація. Завдяки такому підходу хочуть вирішити проблему нестачі профільних вчителів.

Оголошення оцінок школярів

Вчителям заборонять оголошувати на весь клас оцінки учнів. Безпосередньо на уроці вчитель може загальними фразами оцінити відповідь  учня, але оцінку в балах повинен виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку.

Школи без дощок пошани

У школах більше не буде дощок пошани відмінників у навчанні. Діти різні, і здібності у них теж різні – хтось кращий у спорті, хтось у співах, кожен талановитий по-своєму.

Нове меню в їдальні

Мультипрофільне меню повинно з’явиться у школах  до кінця 2019-2020 навчального року. Обід не стане дорожчим, бо продукти у ньому не зміняться. Новація у тому, що обід у їдальні буде нагадувати шведський стіл, де учні зможуть самі обирати, що з’їсти. Від 1991 року книга рецептів не змінювалася.  Кулінар Євген Клопотенко розробив нові рецепти для шкільних їдалень і довів, що за ті ж гроші  дітей можна нагодувати корисною і смачною їжею.

Нова програма ЗНО-2020 з української літератури

У новому навчальному році змінилася програма ЗНО з української літератури, деякі твори прибрали, деякі додали. Так, на ЗНО 2020 року не будуть виноситися такі твори:”Маруся” Г. Квітка-Основ’яненка, “Гайдамаки” Т. Шевченка, “Гімн” І. Франка, “Земля” О. Кобилянської, “Молюсь і вірю” М. Рильського, “Київ-традиція” М. Зерова, “Дитинство” Ю. Яновського, “Україна в огні” О. Довженка, “Залізний острів” О. Гончара, “Як добре те, що смерті не боюсь я”, “О земле втрачена, явився!… “В. Стуса, “Українське альфреско” Л. Костенко.

Натомість до програми включили твори:”Захар Беркут” І. Франка, “Камінний хрест” В. Стефаника, “Valse mélancolique” О. Кобилянської, “У теплі дні збирання винограду” М. Рильського, “Майстер корабля” Ю. Яновського, “Лебеді материнства” В. Симоненка, “Наша мова” В. Голобородька, “Модрі Камінь” О. Гончара, “Господи, гніву пречистого” В. Стуса, “Два кольори” Д. Павличка.