Правила організації та утримання децентралізованих джерелводопостачання
Питна вода — найважливіший фактор здоров’я людини. Але вона стає активнимчинником шкідливого впливу на здоров’я іпершопричиною виникнення багатьох небезпечнихмасових інфекційних захворювань. Тому висновокочевидний: вода повинна бути відповідної якості.
Забруднити питну воду можуть весняніпаводки, дощі, роставання снігу, ґрунтові та стічніводи, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Неякісна або забрудненавода може спричинити низку інфекційних хвороб таких як: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит A, гельмінтози тощо.
З метою запобігання виникнення отруєнь водою з колодязів, каптажів та свердловин, які спричиненіпогіршенням санітарно-епідемічної ситуаціївнаслідок надзвичайних ситуацій, особливо при ускладнених погодних умовах, зливах та повенях, потраплянням в ґрунт хімічних речовин в періодробіт із захисту рослин та інше, Вінницьке районнеуправління Головного управлінняДержпродспоживслужби в Вінницькій областірекомендує дотримуватись наступних правил у відповідності до ДЕРЖАВНИХ САНІТАРНИХ НОРМ ТА ПРАВИЛ“Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною“(ДСанПіН 2.2.4-171-10) при облаштуванні джерелдецентралізованого водопостачання.
ВИМОГИ до облаштування бюветів, колодязів та каптажів:
1. Бювети, колодязі та каптажі не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках щозатоплюються паводковими водами.
2. Індивідуальні джерела слід розміщувати на відстані не менше 20 метрів, а громадські на відстані 50 метрів від джерел можливогозабруднення (вбиральні, вигрібні ями, мережіканалізації тваринницькі майданчики та ін.)
3. Територію поблизу кюветів, колодязів такаптажів необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
4. У радіусі 50 м від колодязів, каптажів та бюветів не дозволяється здійснювати миттятранспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготуванняотрутохімікатів та іншу діяльність, що можепризвести до забруднення ґрунту та води.
5. Стінки джерел не централізованоговодопостачання повинні бути щільними, такими, що добре ізолюють від проникнення поверхневихстоків (дощові й талі води).
6. Дно слід вкривати фільтрувальним шаром гравію (щебню) товщиною 20-30 см.
7. Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільнозакриватись кришкою з металу чи дерева або матизалізобетонне перекриття з люком, який такожзакривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщуютьу будку.
8. Для підйому води із колодязя слідзастосовувати насоси (кращеелектрозанурювальні). Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. У разінеможливості застосування насоса допускаєтьсяобладнання колодязя коловоротом або міцноприкріпленим “журавлем” з відром для загальногокористування.
9. Біля колодязя слід влаштовувати підставкудля відер, навколо споруди повинні бути огорожа (радіусом не менше 2 м) з воротами (хвірткою) та стежка із твердим покриттям (від воріт до колодязя).
• На громадські криниці керівникомгосподарюючого органу, на балансі якогознаходиться громадська криниця закріплюєтьсявідповідальна особа за утриманням криниці та їїтериторії в належному санітарно-технічному стані. Також, власником джерела оформляєтьсяСанітарний паспорт на інженерну спорудунецентралізованого питного водопостачаннянаселення (бювет, колодязь чи каптаж).
Відповідно до санітарних вимог джерелацентралізованого та не централізованоговодопостачання не менше 1 разу на рік у весняний іосінній періоди необхідно чистити та дезінфікувати. Також чистка повинна проводитисьна вимогу територіальної органу Держпродспоживслужби та після кожного ремонту. Чистка проводиться шляхом відкачування води, чистки стін металевими щітками від нальоту і дна від осаду, з подальшою дезінфекцією Після чоговоду необхідно знову відкачати і користуватися уже після наступного заповнення.
Памятайте!
З обережністю застосовуйте в сільськомугосподарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.
Якщо ви вживаєте воду із колодязя чи іншогоджерела водопостачання – періодично перевіряйте її на санітарно – хімічні та мікробіологічніпоказники. Це можна зробити в будь-якійлабораторії, яка атестована на визначення данихпоказників.
У разі виникнення ознак інфекційнихзахворювань чи отруєнь терміново звертайтесь за медичною допомогою.