Обережно – гриби!
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області
ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!
На Вінниччині щороку реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. За прогнозом кількість випадків отруєнь грибами в поточному році на території області матиме тенденцію до збільшення, тим паче, що погодні умови сприяють їх проростанню.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте таке:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву;
- ніколи не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Не можна вживати гриби вагітним, жінкам, що годують груддю та людям похилого віку.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям до 12 років.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є, як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після вживання грибів Ви відчуваєте погіршення самопочуття чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу» 103.
Просимо звернути увагу на те, що ніяка цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися із життям людини. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте лише штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах. В жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.