Всесвітній день боротьби проти сказу (World Rabies Day) заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies  Control) і щорічно відзначається 28 вересня, починаючи з 2007 року, за підтримки багатьох організацій охорони здоров’я. Цей День покликаний привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків. Датою відзначення Всесвітнього дня боротьби зі сказом Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) обрано дату смерті Луї Пастера 28  

вересня, який розробив вакцину від сказу ще у далекому 1880 році.

Що таке сказ? 

Сказ – це вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему всіх теплокровних тварин та людини. 

Сказ характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування – абсолютною летальністю. Людина, як правило, інфікується під час укусу, а також коли слина (з вірусом) від хворої тварини потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри чи слизові оболонки. Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6-12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.

З метою профілактики виникнення випадків сказу та недопущення розповсюдження сказу серед тварин і людей на території Вінницького району,  Вінницькою районною державною лікарнею ветеринарної медицини ініціюється встановлення мобільних наметів на території громад Вінницького району із метою проведення просвітницької роботи та профілактичних щеплень домашніх улюбленців проти сказу. 

Інформуємо, що щепленню підлягають собаки та коти починаючи з 3- місячного віку. Вакцинація проводиться вакциною «Рабістар». Вакцина не спричиняє ускладнень, легко переноситься і дає надійний захист.