Село Обідне розташоване в невеликій долині при річці, що впадає в Сібок. вважається, що воно засноване у 1589 році. Існує дві версії походження села. Прихильники першої вважають, що назва походить від іменника “ОБІД”, що українською мовою означає зовнішню частину колеса воза, вважається що в селі були майстри, що виготовляли цю частину колеса. До того ж навкруги села росли ліси, один з яких зараз має назву “Дубина”, і завжди був матеріал для виготовлення ободів коліс.
Друге припущення каже, що назва села народилася з однієї причини: якось через село їхала багата пані, зупинилась тут і , побачивши біднісь селян, вигукнула “О! Бідне!”. Відтоді так і стали називати село.
Ці варіанти цікаві, та всеж якщо дивитися на історію, то в 15-16 століттях в селі проживав пан Ободенський і місцевий маєток належав саме цій родині. Вони утримували землі у власності аж до 1641 року, доки Анджей Ободенський не продав свої маєтки князю Самуелю Королю Карецькому. Надалі Обідним володіли Збаровські, Вишневецькі і Потоцькі, в подальшому – Пшемицькі.
У друкованих джерелах село згадується так : ” Село обідне було гарним і живописним, з чаруючою красою. Кожна глиняна хатина, яким би не був бідним її господар, завжди була охайна і вибілена в білий колір. Штучно сплетені дахи хат надавали їм іграшкового вигляду. Від дороги будівлі були огороджені сплетеними із гілок лози парканами, на стовпчиках яких, по давній традиції, висіли малі глечики і кухлі. Вздовж парканів росли золотичті соняхи та маки”.
Зараз село входить до Вороновицької територіальної громади та закріплене за Степанівським старостинським округом. У ньому проживає близько 600 чудових жителів, які люблять своє село, свою домівку та карїну.
Прийміть щирі вітання з Днем села!