смт Вороновиця, вул. Козацький шлях, 60. 0 (432) 58-70-44
Вороновицька територіальна громада
27 Березня, 2024, 14:51

Пам’ятка населенню

Палії сухої трави навесні наражають на небезпеку сусідів і їх помешкання, прирікають на загибель рослини і тварин, знижують родючість грунтів і, врешті-решт, можуть довести справу до великої пожежі в лісі, згасити яку дуже непросто. Лісові пожежі, в свою чергу, несуть великі як екологічні, так і економічні втрати, що позначається на всій країні вцілому. На місці підпалу нормальне життя рослин відновлюється через 5-6 років, а найчастіше – відновленню не підлягає зовсім! До речі, рятувальники на таких викликах працюють цілодобово, а потім мало не замертво валяться з ніг від втоми прямо на землю. Пожежна техніка не встигає повертатить до підрозділів, як потрібно вирушати на нове місце події. У більшості випадків це відбувається через людей – траву підпалюють спеціально, або вона загоряється від кинутих недопалків і незагашених багать.

Не запалюйте суху траву! Будьте людьми і поважайте флору, фауну та нелегкий труд рятувальників!

Пам’ятайте!

            Згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу.

  • Якщо ви помітили пожежу, що розгоряється, спробуйте загасити її підручними засобами: гілками дерев, піском чи водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки – терміново телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!
  • Пам’ятайте, що спалювання сухостою може спричинити тяжкі наслідки, такі як руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню.
  • Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».
  • Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків!

  • Голова Вороновицької ОТГ
    Ковінько Олександр Геннадійович
  • 23252, смт Вороновиця, вул. Козацький шлях, 60, Вінницька область, Вінницький район

  • тел.(факс) +380 (432) 58-70-44

  • srvoron@ukr.net

  • Пн–Чт: з 8:00 до 17:00 год.,

    Пт: з 8:00 до 16:00 год.
    (обідня перева з 13:00 до 14:00 год.)

  • Нагору