На базі Вороновицького професійно-технічного училища відкрито навчально-практичний центр з підготовки робітників за професією «Бджоляр».  Саме ця спеціальність потрапила до списку професій, захищених державою, тож відкриття центру забезпечить навчальному закладу гарантоване фінансування та державне замовлення на студентів цього напрямку.  На урочисте відкриття завітало чимало гостей. Серед них був і заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Ігор Івасюк.

«Сьогодні відбувається досить знакова подія і для ОТГ , і для навчального закладу, і для усієї системи професійно-технічної освіти. На загальнодержавному рівні визначений пріорітет – сьогодні це 19 спеціальностей, планується, що буде  21 спеціальність. До цього переліку віднесена і професія «Бджолярі». На Вінниччині на сьогодні працює 8 центрів – 4 будівельні, 2 аграрних, 1 залізничного профілю, 1 – у сфері послуг. Сьогодні ми відкриваємо ще один напрямок. Підготовка фахівців-бджолярів  – це дає можливість молодим людям себе знайти і реалізувати в перспективній професії, яка витребувана на ринку праці, з другого боку – це дає можливість нашій країні міцно тримати експортні позиції в галузі сільського господарства, – зауважив Ігор Івасюк.»

Аби центр був створений, було докладено чимало зусиль, зокрема , наповнення необхідною матеріально-технічною навчальною базою. Як зазначив директор училища Володимир Нагорний, зараз студентів готують за спеціальністю «столяр-бджоляр», в майбутньому планується також освоїти навий для закладу освітній напрям «бджоляр-садівник».

«Зараз у нас на базі училища облаштовано дві навчальні аудиторії – навчальний клас та  лабораторію. Маємо ми і осучаснену  навчально-практичну пасіку. Кабінет забезпечений необхідною навчальною  літературою, роздатковим матеріалом, придбаний сучасний бджолиний інвентар та обладнання. Це і автоматична медогонка, електричний воскопрес, нам по замовленню виготовили пилкозбирачі для багатокорпусних вуликів.  Також ми організовуємо проходження навчальних практик для наших студентів на сучасних промислових пасіках з іноземними інвестиціями. Там наші діти мають можливість не тільки на практиці засвоїти теоретичні знання, а й можливість попрацювати на сучасному обладнанні та навіть отримати за це достойну платню, – наголосив Володимир Нагорний.»

За професією «Бджоляр» в училищі №14 почали готувати учнів з 1990 року, коли до складу закладу була приєднана Гуменська філія. За цей час   навчальний заклад підготував та випустив більше півтисячі пасічників.