Шоколад є однією з найпопулярніших солодощів в світі, і він широко поширений в самих різних країнах. І дійсно, не так-то просто знайти людину, яка його не любить!
Цікавинки про шоколад:
- Молочний шоколад був винайдений, коли звичайний шоколад змішали зі згущеним молоком. Одним з авторів цього винаходу був Генрі Нестле, ім’ям якого названий один з найвідоміших в світі брендів.
- Дітям часто говорять, що від непомірного поїдання шоколаду на обличчі можуть вискакувати прищі. Однак, наука не знайшла ніякого зв’язку між шоколадом і прищами.
- Італійські вчені провели дослідження і довели, що люди, які регулярно вживають в їжу шоколад, в літньому віці рідше страждають помутнінням розуму.
- вперше шоколад з’явився в Європі в XVI столітті, коли Христофор Колумб повернувся зі свого знаменитого подорожі і привіз з собою какао-боби (див. цікаві факти про Колумба ).
- у США щодня на виробництво молочного шоколаду витрачається понад 1500 тонн молока щодня.
- Близько 75%всіх какао-дерев на Землі ростуть в межах 8 градусів на північ і на південь від екватора, а на відстані більше 20 градусів вони взагалі не зустрічаються.
- У культовому фільмі « Психо » режисера Альфреда Хічкока рідкий шоколад був використаний для імітації крові.
- У теорії шоколад можна зберігати практично вічно, якщо при цьому будуть дотримуватися оптимальні умови зберігання, що на практиці практично недосяжно, так як економічно це просто невигідно.
- у традиційній народній медицині мексиканців шоколад використовується в якості лікарського засобу.
- у шоколаді міститься безліч вуглеводів і білків, тому спортсмени часто їдять його після виснажливих тренувань.
- Щорічно люди на Землі купують шоколад приблизно на суму в сім мільярдів доларів США.
- Білий шоколад відрізняється від звичайного тим, що в його виробництві не використовується какао-порошок – тільки какао-масло. Тому він солодший, без легкої гіркуватості.
- Найбільше в світі шоколаду на душу населення поїдається в Швеції. В середньому в рік на кожного шведа припадає понад 11 кілограмів цього продукту (див. цікаві факти про Швецію ).
- на відміну від більшості цукровмісних солодощів, шоколад не може викликати карієс зубів.
- у імперії ацтеків какао-бобами користувалися в якості валюти.
- Вага найбільшої шоколадної плитки, коли-небудь виготовленої, досягав 4,41 тонни.
- Науково доведено зв’язок між стресом і бажанням з’їсти шматочок шоколаду. Вчені встановили, що люди, часто піддаються стресу, їдять шоколад приблизно вдвічі частіше, ніж всі інші.
- Що міститься в шоколаді фенамін є хімічною речовиною, що викликає в мозку людини стан, схоже з закоханістю.
- Батьківщиною какао-бобів є Центральна і Південна Америка. Однак, в наш час найбільше цього продукту, близько 70%, вирощується в Африці. А на африканську країну Кот-д ’ Івуар доводиться до 40%світового виробництва какао-бобів.
- Натуральний шоколад при регулярному вживанні його в їжу допомагає очищати кровоносні судини (див. цікаві факти про кровоносну систему ).
- Вперше твердий шоколад був отриманий в 19-м столітті. До цього моменту він був тільки рідким.
- Кілька століть тому католицька церква засуджувала вживання шоколаду в їжу.
- Натуральний шоколад має слабку знеболюючим ефектом.
- У ньому також міститься речовина теобромін, отруйна для багатьох тварин.
- Калорій, що містяться в невеликому клаптику шоколаду, дорослій людині досить для того, щоб пройти близько 100 кроків.
- Термін життя какао-дерев може досягати 2 століть, але плодоносять вони всього лише протягом 20-25 років.
- одного середнього какао-бобу досить для виробництва приблизно одного грама шоколаду.
- 11 липня вважається всесвітнім днем шоколаду.
- У давнину ацтеки вірили, що поїдання шоколаду допомагає розвиватися духовно.
- У індіанців майя шоколад був неодмінним атрибутом різних свят.