Цей день слугує нам нагадуванням про необхідність збереження об’єктів культурної спадщини та видатних місць, які мають історичну цінність для людства.

Україна − держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам’ятки − перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

В умовах повномасштабної війни, розпочатої рф проти України, росіяни знищують багатовікову історію та культурну спадщину України: релігійні споруди, пам’ятки історії, архітектури та містобудування, будівлі та комплекси музеїв і заповідників, будинки культури, театри, бібліотеки та інші об’єкти цінної історичної забудови.

Росія віками руйнувала й калічила культуру України.

Попри всі намагання Росії знищити культурні пам’ятки, українці оберігають та творять свою ідентичність із новою силою.

Війна неодмінно закінчиться. Україна вистоїть і вийде не лише переможницею, а новою, сильнішою, прогресивнішою європейською державою. Міста, будинки, інфраструктура — все буде відбудовано.

Ми ніколи не зможемо повернути собі наші довоєнні міста — нам ще доведеться усвідомити цей факт. Але, хай в іншому вигляді, міста ми зможемо відбудувати, зможемо знов відкрити театри, кінотеатри, музеї та концертні зали. Проте ми не в силах повернути людей, які загинули у цій війні. І не в силах повернути собі час, витрачений на неї.