12 квітня працівники Вороновицької селищної ради, школярі та гості із Вінницької ЗОШ №12 взяли участь у соціальній акції «Я садив ліс». Організувало її Вороновицьке лісництво, тож усіх охочих саджати  дерева було запрошено на одну із лісових ділянок. Перед початком роботи досвідчені лісівники провели інструктажі та майстер-класи, ознайомили із реманентом та породами саджанців, а потім усі дружно приступили до суспільно-корисної праці. На площі у два з половиною гектари заплановано висадити 7 тисяч сіянців дуба звичайного та по тисячі – липи і модрини. Про особливості їх посадки  розповів лісничий Вороновицького лісництва  Володимир Мельничук.

 «Основна порода на цій ділянці – дуб звичайний, а допоміжні модрина європейська та липа дрібнолиста. Висаджуємо 5 рядів дуба, 1 модрини, 5 дуба -1 липи. Модрина європейська- це хвойне дерево першої величини. Це не зовсім наша рослина, але ми починаємо її висаджувати, вона досить світлолюбива і швидко росте. На даний момент ялина масово сохне, тому в перспективі, як хвойне дерево, модрина може її замінити. У цьому році у Вороновицькому лісництві планується посадити 9 га лісових насаджень, 17 тисяч сіянців. Окрім озвучених порід  садитимемо ще дугласію. Також додатково в цьому році закладемо плантації новорічних ялинок, – розповів Володимир Мельничук.»

Запрошені із Вінниці третьокласники із особливим захватом висаджували маленькі деревця, позували на камери,  зривали букети рясту для матусь. Старшокласники з Вороновицької школи ділились трохи серйознішими враженнями та планами на майбутнє, втім і вони були задоволені, що провели із користю час на природі. Свій внесок у відновлення зелених насаджень зробив і голова Вороновицької громади Олександр Ковінько.

«Ця акція була організована лісниками, але ми із радістю прийняли їхнє запрошення взяти участь, долучити до неї і школярів. Дітям було цікаво і повчально. Приємно було слухати їхні коментарі, що через 20 років вони приведуть сюди своїх дітей, щоб показати, що вони колись садили. А ще діти так активно розпитували у лісників, скільки саджанців прийметься, як швидко ростуть деревця. Взагалі, відновлення зелених лісових насаджень – це дуже важливе питання і в плані екології та чистого повітря, так і соціального.  Люди повинні бачити не тільки автівки із зрізаним кругляком, а й  нові насадження, – зауважив Олександр Ковінько.»

Після плідної роботи вороновицькі лісники віддячили  гостей-помічників смачним обідом. По-особливому дітям смакувала печена картопля та  березовий сік, а ще спеціально приготовлені для школярів солодощі.