Круглий стіл на тему екології в громаді зібрав сьогодні представників місцевої влади та керівників підприємств, які працюють на території Вороновицької ОТГ.  Також на круглий стіл були запрошені представники ініціативної групи із Комарова, які виступають проти будівництва асфальтного заводу на промисловій площадці на території їхнього населеного пункту.  Як повідомив присутнім голова селищної ради Олександр Ковінько, останнім часом почастішали скарги від громадян на роботу деяких підприємств.

«Минулого тижня до мене звернулась група людей із Комарова, які занепокоєні будівництвом асфальтного заводу. Тому ми  вирішили провести цей круглий, щоб люди змогли відкрито поспілкуватись із представником фірми-забудовника, задати усі питання, які у них виникають. Крім того, ми також запросили  керівників усіх підприємств, які розташовані на території громади і можуть створювати екологічну напругу. Основна мета – поспілкуватись, почути позицію різних сторін, і, як наслідок, напрацювати механізм укладення меморандуму про спільні дії у сфері покращення стану довкілля у нашій громаді, – розповів Олександр Ковінько.»

Представники ініціативної групи, а їх було 8 чоловік, задавали численні питання до представника фірми –забудовника Костянтина Демішкана, який,  у свою чергу, поінформував усіх присутніх із технічними характеристиками заводу, який планується звести.

«Це буде новий німецький завод із символічною назвою «Еко – 4000».  У  багатьох людей асфальтний завод асоціюється із специфічним запахом, чорним димом та мазутом. Цього всього на нашому підприємстві не буде.   Виробничі установки працюють на газу та дизельному паливі, характеристики по фільтрації  – 99,9 вловлювання усіх шкідливих домішок, які осідають в спеціальних фільтрах. Газова грілка обладнана спеціальним глушником шуму. Щодо бітуму та інших мінеральних домішок – складових нашої продукції, то вони знаходитимуться  в закритих ємностях і подаватимуться  до змішування спеціальними каналами. Зараз ми подали документи із технічними характеристиками заводу  до Інституту громадського здоров’я імені Морозєєва та усіх екологічних служб для визначення санітарно-захисних смуг. Як показує практика, для такого класу заводів цей показник – 250 метрів, – зазначив Костянтин Демішкан».

У ході тристороннього діалогу, був погоджений наступний хід дій – організувати поїздку усіх бажаючих на завод у Ребедайлівку, що в Черкаській області, а після того провести громадські слухання у селі.  Окрім того, юристом селищної ради Костянтином Куцим була подана  пропозиція до присутніх керівників підприємств підписати договір про намір  найближчим часом укласти Меморандум про спільні дії у сфері покращення стану довкілля.