Багато дітей мріють про маму і тата. Можливо саме ваша сім’я може стати для дитини осередком любові та тепла, якого вона так потребує.
Ми віримо, що у нашій Вороовицькій територіальній громаді є чуйні та щирі люди яким доля дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування не байдужа.
ПРИЙОМНА СІМ’Я та ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ (ДБСТ) – сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, завдяки, завдяки яким дитина отримує можливість на виховання в умовах сім’ї та уникає інтернатного закладу. Це може бути окрема сім’я (подружжя) або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі.
Прийомна сім’я має право взяти на виховання від 1 до 4-х дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей не повинна перевищувати 5 осіб, враховуючи рідних.
ДБСТ має право взяти на виховання від 5 до 10 дітей. Загальна кількість дітей не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.
МЕТА СТВОРЕННЯ
Забезпечення належних умов для зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім’ї на виховання та спільне проживання.
ТЕРМІН ПЕРЕБУВАННЯ ДИТИНИ
Діти проживають і виховуються до досягнення 18-річного віку. Після досягнення 18-річного віку такі особи у разі продовження навчання в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти можуть за їх вибором продовжити проживати і виховуватися у цій прийомній сім’ї до закінчення відповідних закладів освіти.
Особи з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, за їх вибором можуть продовжити проживати і виховуватися у прийомній сім’ї до досягнення ними 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.
СТВОРИТИ ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ ЧИ ПРИЙОМНУ СІМ’Ю МОЖУТЬ ПОВНОЛІТНІ ТА ПРАЦЕЗДАТНІ ОСОБИ, ЗА ВИНЯТКОМ:
• осіб, визнаних у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
• осіб, позбавлених батьківських прав;
• осіб, які були усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;
• осіб, які за станом здоров’я не можуть виконувати обов’язки щодо виховання дітей (інваліди I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства);
• осіб, які перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
• осіб, які зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
• осіб, які страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ щодо осіб, які не можуть бути усиновлювачами;
• осіб, які були засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України , або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;
• осіб, які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу).
Існують також обмеження для кандидатів у батьки-вихователі за віком.
Влаштування дітей у ДБСТ/прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків/батьків-вихователів та дітей за умови, що на час досягнення обома батьками-вихователями/прийомними батьками пенсійного віку всі вихованці досягли віку вибуття з ДБСТ/прийомної сім’ї. У разі досягнення пенсійного віку одним з батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках за згодою сторін ДБСТ/прийомна сім’я може функціонувати і після досягнення батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п’яти років.
Особи, які виявили бажання стати батьками-вихователями/прийомними батьками, МАЮТЬ ПРОЙТИ НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНОЮ ПРОГРАМОЮ, організоване обласними центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Прийомні батьки/батьки-вихователі отримують від держави допомогу на утримання дитини у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.
Також прийомні батьки/батьки-вихователі отримують оплату за свою працю по вихованню дітей у вигляді грошового забезпечення, яке встановлюється на рівні 1 прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця.
ЖИТЛО
У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть за плату прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.
У разі створення ДБСТ батькам-вихователям надається індивідуальний житловий будинок чи багатокімнатна квартира або дітей беруть на власну житлову територію за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.
ЗВАЖТЕСЬ НА ЦЕЙ КРОК.
І ВАШ ВЧИНОК ЗРОБИТЬ ЦЕЙ СВІТ ДОБРІШИМ!
Якщо Ви бажаєте стати прийомними батьками/батьками-вихователями за більш детальною інформацією звертайтесь до Центру надання соціальних послуг Вороновицької селищної ради за адресою: смт Вороновиця, вул. Гагаріна, 20 або за номером телефону 0638687497.