Під час експлуатації пічного опалення НЕОБХІДНО:
1) перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі – не рідше одного разу на три місяці;
2) відстань від печі до меблів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів – не менше 1,25 м;
3) біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м;
4) усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
5) печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій відповідно до вимог будівельних норм;
6) золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.
При користуванні печами ЗАБОРОНЕНО:
– розпалювати їх легкозаймистими та горючими рідинами;
– використовувати для обігріву несправні та не відремонтовані опалювальні печі;
– сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
– зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
– розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
– проводити розпалення печей дровами, довжина яких перевищує розміри топки;
– здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
– виносити та викидати гаряче вугілля ближче 15 метрів від будівель;
– зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;
– використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи;
– влаштовувати в якості димової труби металеві та азбестові труби;
– прокладати димоходи (борови) опалювальних печей по горючих основах;
– закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;
– топити печі під час проведення у приміщеннях масових заходів;
– доручати розпалювання печі та нагляд за нею дітям.