4 грудня у Києві відбувся II Всеукраїнський форум об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя».  Проходив захід під патронатом Прем’єр-міністра та Уряду України. Окрім Володимира Гройсмана на офіційному відкритті присутніми були  і перші керівні особи країни, зокрема, Президент Петро Порошенко та Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Запрошені на нього були представники усіх 615 ОТГ країни та чимало учасників іноземних правлінських та бізнесових представництв.  Вінницький район презентували  Вороновицька, Сокиринецька, Якушинецька та Луко-Мелешківська об’єднані територіальні громади. Так, Президент України Петро Порошенко зазначив, що «процес добровільного об’єднання територіальних громад слід  визначити успішним». Утворилась значна частина вмотивованих, матеріально спроможних громад. Також держава нині пропонуватиме додаткові стимули,  які мають зняти сумніви із тих, хто ще вагається і не прийняв рішення по об’єднанню територій. Зокрема, було озвучено, що в бюджеті на 2018 рік, який Верховна Рада планує прийняти вже до кінця цього тижня, буде передбачено 18,5 мільярдів гривень державної підтримки проектів місцевого самоврядування. З нового року на місця має надходити і 5%  рентної плати за користування надрами, заплановано і субвенцію на формування інфраструктури ОТГ на 2 млрд. гривень. Не обійшло увагою Президента і дуже гостре для ОТГ питання земель, які знаходяться поза межами населених пунктів. Петро Порошенко назвав передачу земельних  повноважень на місця «деконцентрацією сфери земеньних відносин».

«Завершується робота над законопроектом, згідно якого об’єднані громади мають отримати право розпорядження державною землею. Також буде добре від Держгеокадастру до виконавчих комітетів місцевих рад передати повноваження щодо державної реєстрації землі. Також ми плануємо зробити податок з доходів фізичних осіб від оренди земельних ділянок  до паїв частиною доходної бази місцевих бюджетів. Ці податки мають сплачуватись не за місцем реєстрації податкового агента, чи податкової адреси орендаря, а винятково за місцем розташування земельної ділянки. Ми погодили цей законопроект на Нацраді з реформ, і я надіюсь, що він отримає підтримку народних депутатів.»

Не менш важливу проблему підняв у своєму виступі Володмир Гройсман, зауваживши, що подальший успіх адміністративної реформи неможливий без нового закону про зміну адміністративно-територіального устрою країни.

«Ми можемо констатувати, що перший етап реформи пройшов. Повноваження вже на місцях, фінансові ресурси, інструменти – вже теж на місцях. Тепер перед нами стоїть серйозне завдання – повна включеність в порядок денний реформ країни. Нам потрібно формувати досконалу нормативну базу для того, щоб всі  повноваження були саме на місцевому рівні. Нам треба ухвалити закон про адміністративно-територіальний устрій, яким ліквідувати дублювальні функції районних рад, адміністрацій, місцеве самоврядування має бути на базі ОТГ.»

Загалом, на порядок денний II Форуму об’єднаних громад  були винесені чотири основні блоки: інструменти розвитку територій, формування інвестиційного клімату та залучення інвестицій, сприяння розбудові малого і середнього бізнесу та просторове планування територій ОТГ і стратегії їх розвитку. Досвідом ділились як і іноземні експерти, так і експерти з профільних міністерств та наукових інституцій . Практиками та досвідом ділились і нині діючі голови ОТГ, які уже здобули певні результати у своїх громадах.