1 серпня, у Вороновицькій громаді відбулось публічне обговорення десятирічного плану розвитку Вороновицької ОТГ на найближчі 10 років  – «Стратегії 2030» .  Створення  «Стратегії 2030»  для кожної ОТГ і для всієї області відбувається з ініціативи Володимира Гройсмана, прем’єр-міністра України 2016-2019 рр., ініціатора процесу децентралізації в Україні. Обговорення проходило в с.Комарів, яке об’єдналося із Вороновицею у 2016році.

На даному заході були присутні представники усіх сіл, які згідно з Перспективним планом поділу Вінницької області, входитимуть до складу Вороновицької об’єднаної територіальної громади.  Питанням розвитку громади мають займатися передусім самі жителі громади, адже саме вони  знають проблеми та переваги своїх громад.

На обговорення були запрошені міський голова м.Вінниця Анатолій Моргунов, ексголова Вінницької ОДА (2019-2020рр.) Владислав Скальський, регіональний координатор спецфонду Володимира Гройсмана «Стоп Вірус», депутат Вороновицької селищної ради Сергій Якубовський.

« Стратегія – це довготривалий план, як має розвиватися громада і вона буде реальною,  якщо її писатимуть самі мешканці. Стратегія дає змогу побачити свої сильні та слабкі сторони, переваги та недоліки. Цей документ не повинен бути ідеальним, але він має відповідати потребам громади, бажанням та думкам населення.» – наголошує голова громади Олександр Ковінько.

Під час конференції, міський голова Вінниці Сергій Моргунов зазначив, що: «Вінниця комфортне сучасне місто для вінничан, тому, що ціла громада працює на спільний результат. Вже вшосте місто Вінницю визнано найкомфортнішим містом в Україні для проживання – це вдалося зробити завдяки реформі децентралізації та спільній праці міської влади та самих жителів міста. Якщо у Вас є ідеї, побажання чи плани на розвиток – то потрібно їх озвучувати. Бо, якщо сидячи на дивані піддавати усю роботу критиці – то толку не буде.»

Депутат Вороновицької об’єднаної територіальної громади Сергій Якубовський каже, що потрібно звертати увагу на екологічні проблеми: «Потрібно пам’ятати, що було раніше й думати, як може стати в майбутньому. Варто лише на водойми подивитися – вони в сміттєзбірники перетворилися, час йде, а ми не вирішуємо проблему, а лише її поглиблюємо. Потрібно брати приклад із сусідніх країн, переймати їх досвід і вписувати це в стратегію розвитку кожної окремої громади. Лише спільно ми вирішимо проблеми екології. Також варто прописати – обов’язкове збереження медичних закладів, шкіл, садочків, закладів культури. До влади мають йти господарники, які усвідомлюють всю повноту відповідальності перед своєю громадою.»

Владислав Скальський – ексголова Вінницької ОДА, який в команді Гройсмана працює над  формуванням  обласної «Стратегії 2030» на зустрічі зазначив, що: «Стратегія розвитку Вінницької області не може існувати окремо від стратегій усіх  ОТГ, які будуть створені. Лише сильні та успішні громади стануть фундаментом для економічного зростання  цілого регіону.»

Учасниці організації «Молодіжний резерв» Діана Маджарова та Діана Бевз презентували свій проект «Креативний простір для молоді й не тільки», який вони подали на конкурс, вигравши який, є можливість зробити сучасний культурний, інформаційний об’єкт із нашого будинку культури.

Усім присутнім на зустрічі було запропоновано заповнити анкети із побажаннями, які будуть включені до Стратегії – 2030.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC