Щорічно 4 лютого світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, який організований Міжнародним протираковим союзом. Цей День покликаний привернути увагу громадськості до профілактики раку, раннього виявлення та лікування цього захворювання.

Онкологічні захворювання є однією з основних причин захворюваності та смертності в усьому світі. Рак є загальним терміном для великої групи хвороб, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні в ході багатоетапного процесу, під час якого передракові зміни переходять в злоякісну пухлину. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними факторами людини і зовнішніми факторами.

Висока смертність від онкологічних захворювань насамперед пов’язана з пізнім зверненням хворого до лікаря, коли хвороба вже складно піддається лікуванню. На сьогодні досягнення сучасної медицини дозволяють діагностувати і повністю лікувати рак на ранніх стадіях, а також усувати безліч передпухлинних станів.

Кожна людина має розуміти, що якщо в неї виникають якісь негаразди зі здоров’ям, то не варто відтерміновувати  візит до лікаря «на потім», а дбати про своє здоров’я уже сьогодні. А у випадку з онкозахворюванням дуже важливо виявити хворобу якомога раніше, щоб не допустити тих змін в організмі, коли зворотні процеси уже неможливі.