29 січня минає 102 роки з часу історичного бою під Крутами, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Це день пам’яті  про подвиг українських студентів, полеглих у бою з більшовиками.

За покликом серця близько чотирьох сотень київських курсантів та козаків вступили у нерівний бій зі значно переважаючими, і добре озброєними загонами більшовицької армії, та на чотири дні затримали ворога на підступах до Києва. Таким чином, добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладення Брест-Литовського миру, який фактично означав міжнародне визнання української державності.

Подвиг студентів, які полягли у бою на Чернігівщині 1918 року, став символом героїзму української молоді у боротьбі за незалежну Україну.

Історія України продовжує писатись кров’ю відомих та безіменних героїв, які своє молоде життя віддають за Батьківщину. Схилімо в цей день наші голови в глибокій пошані перед їх світлою пам’яттю. Вони завжди залишаться Героями та  взірцем палкої любові до Батьківщини.

Слава Героям Крут!