1 квітня МОЗ хоче перестати фінансувати пацієнтів, які ще не уклали декларацій з лікарем.
Усіх пацієнтів терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів розділили на два списки – «зелений» та «червоний».В першому списку люди, які уклали декларації з вибраними лікарями. Згідно даних Нацслужби здоров’я, це встигли зробити майже 26 млн українців. Всі інші опинились у другому списку. В МОЗ кажуть, що пацієнтів з «зеленого» списку з кожним днем стає все більше.
Для вирішення проблеми, МОЗ пропонує змінити правила фінансування. 370 грн на рік за одного пацієнта з обох списків отримують лікарі. Вже з 1 квітня за людину з «червоного» списку лікарі отримуватимуть по 120 грн на рік. Раніше таке зниження планували з 1 липня. У міністерстві переконують, що цей крок дозволить заощадити 360 млн грн. Їх використають на фінансування «зеленого» списку. Це підштовхне медустанови, які ще не уклали договори, укласти їх якомога швидше або шукати інші джерела фінансування.
Нині медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах для всіх пацієнтів безоплатні. Але якщо і надалі вагатися з приводу вибору лікаря, потрапити до вузького спеціаліста стане проблематично. Тому що отримати цю послугу безкоштовно можна буде лише після консультації у сімейного лікаря, саме він має дати направлення. Також лікарняні листи видаватимуть сімейні лікарі.
Також від липня 2019 почне діяти программа “Безкоштовна діагностика”. За направленням сімейного лікаря пацієнт зможе пройти рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі, який бере участьу програмі. Оплачувати ці послуги буде Національна служба здоров’я.Про те, що заклад надає безкоштовні послуги, буде сповіщати наліпка «Безкоштовна діагностика» на дверях поліклініки. Але всіма цими послугами зможуть скористатися ті пацієнти, які визначилися з сімейним лікарем.