Афганістан… У нашій свідомості це синонім справжнього людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила долі. Уже понад 30  років  в ці пам’ятні лютневі дні по всій Україні зустрічаються рідні, друзі, щоб вшанувати пам’ять кожного зі своїх земляків, воїнів, які не повернулися додому.

За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної армії.

Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами.

Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31-ї річниці виведення військ з Афганістану у Вороновицькій бібліотеці пройшла зустріч афганців Вороновицької громади.  Працівники бібліотеки підготували презентацію та відео про ту війну та про наших земляків, які у ній брали участь.

Секретар Вороновицької селищної ради Світлана Олесенко у вітальному слові наголосила, що6 «Афганська війна невгамовним болем залишилась у ваших серцях та серцях ваших співвітчизників. Сьогодні я звертаюся до вас зі словами вдячності за вашу мужність. Своїм прикладом ви навчаєте нас цінувати життя, свободу і мир! Вдячність за ваш героїчний подвиг назавжди залишиться в серцях нащадків! Війни закінчуються, а історія вічна. Пішла в історію і афганська війна. Але в пам’яті людській їй ще жити довго, тому що її історія написана кров’ю солдатів і слізьми матерів.» Окрім цього, Світлана Леонідівна  вручила грошові нагороди тим, хто не побоявся піти у саме пекло війни.

Вітали зі святом та дякували за те, що не злякалися і виконали свій інтернаціональний обов’язок і голова «фганців» Вороновиці Сергій Скалецький, голова ради ветеранів села Комарів Тамара Горовенко, завідуюча Вороновицькою бібліотекою Оксана Юрченко.  Начальник відділу культури Вороновицької громади Віталій Волощук та художній керівник Вороновицького БК Інна Нікітенко подарували присутнім музичні номери.

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC