З настанням осені в повітрі гостро відчувається їдкий сморід від спалювання сухого листя, трави, рослинних залишків. Повітря навколо стає важким і гірким, адже відкрите спалювання листя та сміття вивільняє у навколишнє середовище маленькі часточки твердих згорілих речовин, в яких містяться отруйні подразнюючі речовини, чимало токсичних сполук горіння, канцерогенні компоненти, що в рази посилює забруднення атмосфери.

У повітря також вивільняється діоксин – одна з найотруйніших для людини речовин та найрізноманітніші шкідливі речовини, пестициди, радіонукліди, які вбирала рослина впродовж свого росту.

Якщо в організм людини потрапить велика кількість таких речовин – реакція організму може бути непередбачуваною. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. Дим від спалювання рослин з повітрям потрапляє у бронхи та легені, а звідти кров розносить токсини по всьому тілу, провокуючи виникнення різних хвороб, зокрема дихальної системи – катари верхніх дихальних шляхів, ларингіт, ларинготрахеїт, фарингіт, бронхіт, пневмонія.

Тому наполегливо рекомендується утримуватись від розведення вогнищ і спалювання листя, рослинності, сухостою, тощо. Нагадуємо, що це заборонено законодавством України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність з відповідним накладенням штрафів. Конституція України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, а значить – кожен має законне право боротися з цим явищем – ст. 50. Спалювати листя прямо забороняє низка законів, а саме: ст.19,22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ст.16,22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст.9, 12 Закону України «Про охорону природного навколишнього середовища», Закон України «Про благоустрій у населених пунктах». Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адміністративні порушення, штраф для громадян становить 170-340 грн., згідно статті 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» штраф для громадян становлять 340-1360 грн., для посадових осіб підприємств – 850-1700 грн.

Дихати димом мало кому приємно, тому будьте свідомими громадянами – дбайте про довкілля та своє здоров’я!