21 липня 2019 року українці обиратимуть новий склад Верховної Ради України на дочасних виборах, оголошених після розпуску парламенту президентом Володимиром Зеленським. Голосування в Україні відбудуться за змішаною виборчою системою. Згідно з законом про вибори народних депутатів, 225 із них обираються за пропорційною системою у загальнодержавному окрузі за виборчими списками кандидатів від політичних партій, а ще 225 депутатів – за мажоритарною системою в одномандатних виборчих округах.

Утім, як і Рада нинішнього скликання, наступний парламент буде кількісно меншим від свого конституційного складу, встановленого на рівні 450 народних депутатів. У зв’язку з тим, що 26 мажоритарних округів розташовані на непідконтрольних Києву територіях на Сході України та Кримському півострові, вибори відбудуться у 199-ти округах замість 225-ти. Таким чином, за мажоритарною системою буде обрано лише 199 депутатів, а загальна кількість мандатів становитиме 424. Термін повноважень українського парламенту становить п’ять років.

Вибори до Верховної Ради регламентуються статтями 76-ю та 77-ю Конституції України, а також законами про вибори народних депутатів та про Центральну виборчу комісію (ЦВК).  25 червня  завершилася реєстрація кандидатів у депутати. Загалом Центральна виборча комісія України зареєструвала 5980 кандидатів у депутати. Наймолодшому кандидату – 21 рік, найстаршому – 82 роки.

Голосування на виборах Верховної Ради України 21 липня відбуватиметься з 8-ї до 20-ї години. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Згідно з даними ЦВК, право голосу в Україні має майже 30 мільйонів виборців. Голосування  є таємним, виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Виборець отримає для заповнення два бюлетені. У виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі назви партій розміщуються у порядку їхніх номерів, визначених жеребкуванням.  У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі імена та відомості про кандидатів зазначаються в алфавітному порядку прізвища.

Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці. Перевірити інформацію про те, чи включений виборець до списку та на якій дільниці він зареєстрований, можна на сайті Державного реєстру виборців. Ознайомитися із попереднім списком виборців та перевірити правильність внесених до нього відомостей також можна у приміщенні дільничної виборчої комісії за місцем реєстрації.

ЦВК встановлює результати виборів не пізніше ніж на п’ятнадцятий день з дня голосування. Прохідний бар’єр для політичних партій становить п’ять відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. В одномандатних округах обраним вважається той кандидат у депутати, який одержав відносну більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні цьому окрузі.