Під час публічного звіту голови Вороновицької селищної ради мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства провела інформаційно-просвітницьку кампанію. У розгорнутому на подвір’ї школи наметі координатор бригади Ольга Слободяник інформувала усіх охочих про специфіку роботи, а також роздавала візитки та брошури із номерами гарячих ліній, за якими можна звернутись за необхідною допомогою.

«Важливою складовою є інформація, люди будуть звертатись тоді, коли вони знатимуть до кого вони звертаються, на яких умовах і, що це їм дасть. Тому ми і поширюємо інформацію про роботу нашої бригади, де тільки можна. До складу мобільної бригади входять соціальний працівник і психолог. Мобільна бригада забезпечена транспортом і може виїжджати за місцем проживання в ті сім’ї, де вже відбувалось насильство, або є загроза його вчинення. Мета – надати допомогу, консультацію психологічну чи соціальну тим, хто від насильства постраждав. Ми можемо працювати і з кривдниками, якщо вони на це погоджуються. Такі випадки у нашій практиці були, коли кривдники розуміють, що в їхній поведінці щось не так, але самі вони із цим справитись не можуть, що їхня неконтрольована агресія призводить до конфліктів і дуже небажаних наслідків, – зауважила Ольга Слободяник.»

Це вже не перший подібний захід, який проводиться у Вороновиці. Взимку про домашнє насильство, його види, наслідки і способи, як від нього захиститись, розповідали учням професійно-технічного училища. Далі у планах мобільної бригади – тісна співпраця з дільничними інспекторами та працівниками відділу соціального захисту населення Вороновицької ОТГ.

«Зараз ми плануємо з дільничним пропрацювати по тих сім’ях, в яких кривдники стоять на обліку, або ж які отримали приписи про попередження. І, звичайно, плануємо тісно працювати з відділом соціального захисту населення, на який покладено обов’язки соціальної підтримки сімей в складних життєвих обставинах. Взагалі, таких бригад в області працює поки що 4, вони обслуговують вісім районів. Ми працюємо у Вінницькому та Калинівському районах. Фінансується даний проект з Фонду народонаселення від ООН, – уточнила Ольга Слободяник.»

До речі, за даними аналітичної довідки Вінницького районного відділення поліції по  Вороновицькій об’єднаній громаді  на профілактичному обліку перебуває 19 осіб, які вчинили насильство в сім’ї, 13 із них поставлені на облік у цьому році. Для кожного з них розроблені спеціальні корекційні програми, які,згідно законодавства, є обов’язковими. Втім, як зазначають психологи, не менш важливою є і робота із постраждалими від насильства та дітьми із таких сімей.  За статистикою, у майбутньому 70% з них стають потенційними кривдниками або ж жертвами. Тому дуже важливо вчасно надати психологічну допомогу та сформувати сталий стереотип нетерпимості до насильства у сім’ї.