Округ, район чи повіти, яку назву визначать для нових адміністративно-територіальних одиниць? Скільки цих «повітів», має бути у Вінницькій області? Де пропонують створювати центри і чому реформа є невідворотною, обговорили експерти у Вінниці 5 листопада.

Фахівці зазначають, що більше схиляються до відновленні історичної назви для нової адміністративно-територіальної одиниці – повіт. Але рішення прийматимуть народні депутати на законодавчому рівні.

«Реформа субрегіонального рівня в Україні перезріла. 490 районів, які ми сьогодні маємо ще з радянських часів, давним давно не виконують тих функцій, які мали б виконувати. Більшість територіальних підрозділів різних органів виконавчої влади перейшли на міжрайонну основу – поєднували по 2-3 райони. Поліція, податкова служба, прокуратура та багато інспекцій готові бути в округах (повітах – ред). Проблема для громадян полягає в тому, що кожне відомство, кожен центральний орган це зробили вже самі і межі цих округів як правило не співпадають. Це ускладнює управління державою для виконавчої влади і для отримання публічних адміністративних послуг для бізнесу. Тому в рамках реформи нам потрібно перейти до більш оптимального адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні. За різними проектами пропонується від 96 до 120 районів на всю Україну, замість 490», – говорить експерт, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк зазначає, що районний поділ був проведений при радянському союзі. Зараз вже система управління і надання послуг на рівні районів не якісна.

«Якісно проведена реформа адміністративно-територіального устрою дає можливість стрімкого розвитку України. Є проблематика на місцях, що ми звикли жити в межах району, який визначений був ще при радянському союзі. Він вже вичерпав свої можливості. Вичерпав себе як адміністративно-територіальна одиниця і не надає основних, якісних базових послуг, які мав би надавати. Світ змінився, підходи змінились, економіка змінилась. Інфраструктура теж має змінюватись на базі районів. Проблематика у Вінницькій області була в тому, що ми не могли перейти до формування субрегіонального рівня в зв’язку з тим, що обласною радою не був затверджений перспективний план ОТГ. Ми все таки маємо відштовхуватись від базового рівня – від ОТГ. Базове завдання – щоб людина, яка проживатиме в тому чи іншому сформованому районі не їздила до району, а на рівні ОТГ отримувала всі необхідні для себе послуги. Район (повіт – ред.) має виконувати свою вузьку функцію – наглядову та дорадчу. Розглядати район, який існує зараз, і повіти, які будуть сформовані під одним кутом не варто. Це дві різні адміністративно-територіальні одиниці», – говорить Олександр Крученюк.

Експерти представили чотири моделі поділу області на повіти.

Одна з пропозицій – створити повіти, відштовхуючись від поділу на госпітальні округи, які розподілені в рамках медичної реформи.

За цією моделлю в області пропонується створити 4 повіти: Вінницький (937,1 тис. осіб); Ладижинський (218,7 тис. осіб); Тульчинський (138,5 тис. осіб); Могилів-Подільський (251,6 тис. осіб).

Проблематика такого поділу:

Вінницький повіт буде надто великий територіально. Десятки районів не потраплять в зону 60-кілометрової доступності.

Населення повіту складе понад 60% населення області.

Друга модель – запропонована Міністерством регіонального розвитку минулого Уряду. Передбачає створення трьох повітів: Вінницький (934,8 тис. осіб); Ладижинський (335,5 тис. осіб); Могилів-Подільський (275,6 тис. осіб).

Проблематика поділу:

Вінницький повіт буде надто великий територіально. Десятки районів не потраплять в зону 60-кілометрової доступності.

Населення повіту складе понад 60% населення області.

Третя модель запропонована експертом Ігорем Коліушко. Передбачає створення в області шести повітів: Вінницький (447,6 тис. осіб); Козятинський (207,1 тис. осіб); Жмеринський (248,4 тис. осіб) Ладижинський (238,9 тис. осіб); Немирівський (226,0 тис. осіб); Могилів-Подільський (177,7 тис. осіб).

Проблематика поділу:

Модель функціональна, однак шість повітів буде складно погодити у профільному міністерстві, яке вбачає лише три повіти для Вінницької області.

Модель поділу, запропонований експертною групою. Передбачає створення чотирьох повітів у Вінницькій області: Вінницький (851,0 тис. осіб); Іллінецький (192,0 тис. осіб); Тульчинський (250,7 тис. осіб); Могилів-Подільський (251,6 тис. осіб).

«Ніхто не знає, кінцевий результат, який поділ приймуть. Це все теорія. Ми не маємо чіткої позиції щодо громади базового рівня (ОТГ – ред.). Ми маємо багато проблем, які вже є критичними. Сьогодні змінюється податкова база. Ми бачимо що ряд громад не будуть такими успішними, якими були на старті. З 1 січня вступає в силу закон про соціальні послуги, який передає в ОТГ зобов’язання всі соцпослуги надавати і виконувати, а це мільйони гривень. На це додатково податкової бази немає. Все змінюється. Говорити як воно буде, можна, коли буде підписано закон, коли є змодельована ситуація і є очікування наслідків. Сьогодні є версії комітету, міністерства і експертів.

Хочу сказати головам ОТГ. Ви фактично будете цими районами. Візьміть відповідальність – чим більший район ви хочете, тим більше відповідальності набираєте. Чим менший район, тим менше можливості витягнути економічну базу, яку ви запланували», – говорить керівник Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко.

Він також відмітив, що для голів ОТГ важливо правильно сформувати освітню мережу і розрахувати свої економічні можливості щодо надання послуг.

Важливо:

Після обговорення пропозицій нового районного поділу, підготовлених в рамках проекту, який реалізовує Центр політико-правових реформ за участі спікерів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, узагальнений варіант удосконалення субрегіонального рівні в Україні, буде скерований до Міністерства розвитку громад та території України.

Експертна думка буде враховуватися під час підготовки проекту Закону України щодо адміністративно-територіального устрою України. розроблення та прийняття якого заплановані на IV квартал 2019 – І квартал 2020 року.

За матеріалами   Вiнниця.info