Шановні земляки.

Щороку 27 січня увесь світ поминає мільйони євреїв, які в часи Другої світової війни поплатилися життям за свою національність. Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

У 1933 – 1945 роках війська фашистської Німеччини знищили близько 6 млн. людей тільки за приналежність до єврейської нації. Така цифра зафіксована у вироках Нюрнберзького трибуналу.

Однак точних цифр немає, й навряд чи вони коли-небудь з’явиться, адже до кінця Другої світової війни нацисти знищували табори смерті та поховання.

Трагедія єврейського народу ‒ це скорботний урок для всього людства, застереження про небезпеку расизму, ненависті й нетерпимості, який потрібно пам’ятати для того, щоб запобігти повторення трагедії.

Ми схиляємо голови перед тими, чиї життя забрали страшні події тих часів та згадуємо українців, які намагалися їм допомогти, і нерідко платили за це своїм життям.

 Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися.

Миру усім нам, наснаги та сил.

Голова Вороновицької ОТГ                                              Олександр Ковінько