На сьогодні Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області проводиться щорічна операція «Первоцвіт-2019». Метою проведення заходу є збереження об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області звернулась із відповідним листом до Вороновицької селищної ради щодо активного долучення  органу місцевого самоврядування до акції, оскільки в минулі роки були зафіксовані  чисельні  факти продажу первоцвітів на території Вороновиці. 20 лютого на засіданні виконавчого комітету було прийняте рішення «Про вжиття  заходів    щодо недопущення збуту (продажу) об`єктів рослиного світу на території   Вороновицької ОТГ». Ним, зокрема, передбачено   заборону   юридичним та фізичним особам на території Вороновицької ОТГ вилучати з природного середовища та здійснювати незаконну торгівлю підсніжником  білосніжним та  цибулею  ведмежою (черемшею), які занесені  до Червоної книги України. Відтак, директор комунального  ринку Вороновицької селищної ради   Зять М.І.  зобов’язується забезпечити безумовне виконання пункту 41 Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції.  Начальнику Муніципальної поліції, в період проведення операції , доручено здійснювати заходи щодо протидії торгівлі на території селищної ради (включаючи автошлях, торгові ринки) ранньоквітучими рідкісними видами дикоростучих рослин, занесених до Червоної книги України, та, відповідно до наданих повноважень, документувати та вилучати рослинну продукцію та вживати заходи по притягненню винних осіб до відповідальності, згідно вимог  чинного законодавства.  Директорам  навчальних  закладів Вороновицької ОТГ в  рамках акції “Первоцвіт – 2019” рекомендується провести просвітницьку роботу –  тематичні уроки, бесіди, конкурси, вікторини та виставки.

Варто додати, що незаконний збір і реалізація рідкісних, занесених до Червоної книги України ранньоквітучих рослин, заборонені Законом України «Про Червону книгу України», та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.