З 1 грудня стають чинними низка законодавчих нововведень у різних сферах життя українців. Найважливіші зміни очікують у соціальній сфері та економіці.

Перерахують мінімальну пенсію

З 1 грудня підвищать мінімальну пенсію. Вона становитиме 1638 грн. До цього часу виплачували 1564 грн. Максимальну пенсію підвищать з 15 640 до 16 380 грн. Виплати перерахують через зростання прожиткового мінімуму.

Виплати з 1 грудня не перерахують постраждалим від Чорнобильської катастрофи та працюючим пенсіонерам. Отримати більше зможуть після звільнення.

Дітям війни додадуть 66,13 грн. Хто живе у гірських районах розмір пенсії підвищать на 20 відсотків. Українці, які зазнали політичних репресій і реабілітованим виплатять на 54 грн більше.

Зросте прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум на одну особу складе – 2027 гривень. Цей розмір діятиме до 1 липня 2020 року. Відповідно зросте не лише пенсія, а й сума оплати праці, яку індексують. Також збільшать максимальний розмір допомоги по безробіттю. Він складатиме 8408 грн. Зросте мінімальний розмір аліментів для дітей до 6 років на 40 грн та становитеме 889,5 гривень, а для дітей від 6 до 18 років – 1109 грн.

Водійські права у смартфоні

В середині грудня в мобільному додатку “Дія” введуть дві послуги “цифрові водійські права” і “техпаспорт автомобіля”. Українці зможуть перевірити реальність документів один одного. Згодом у додатку з’являться інші документи: студентський квиток, податковий номер і паспорт. Це станеться у наступному році.

“Фактично, водії будуть зі свого смартфону показувати документи патрульній поліції, Поліцейські за допомогою QR-коду на правах перевірять у реєстрі, що машина належить водієві і у нього є права”, – пояснює перший заступник глави Міністерства цифрової трансформації Олексій Вискуб.

Щоб виїхати за кордон треба мати оригінальні водійські права. Українським патрульним по всій Україні можна їх пред’являти через смартфон.

З’являться нові гроші

З 20 грудня з’являться оновлені банкноти номіналом 50 грн. Купюри мають удосконалену систему захисту і схожі по дизайну на банкноти номіналами 20, 100, 500 та 1000 грн. Також в обіг запустять нову монету номіналом 5 гривень.

“Спеціально вилучати паперові банкноти не будемо. Просто припинемо друк і перестанемо ними поповнювати грошовий обіг. Нові монети будуть діяти паралельно з паперовими гривнями старого зразка доти, доки купюри самі не вийдуть з обігу, – говорить директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко. – Монети можуть служити до 20 років, а паперові в середньому близько року. Це допоможе заощадити до 1 млрд грн на їх друк.

Вихідні у грудні

Традиційно на зимові свята в країні буде чимало вихідних днів. Так, відпочивати можна буде 25 грудня, коли відзначається Різдво за григоріанським календарем. Нагадаємо, що 2017 року Рада підтримала рішення зробити це свято вихідним днем. 25 грудня припадає на середу, тому вихідним буде тільки цей день.

Довгі вихідні також заплановані на Новий рік, українці відпочиватимуть з 29 грудня по 1 січня включно. 30 і 31 грудня припадають на понеділок та вівторок, які українці відпрацьовуватимуть по суботах — 21 і 28 грудня.

Тепла погода з мокрим снігом

Погода під кінець листопада потішила українців потеплінням, але вже на початку грудня синоптики прогнозують незначне зниження температури та опади. У першій половині місяця температура буде триматися в середньому на рівні -1 градус вдень і сягатиме -4 градусів вночі. У другій половині місяця може ще більше похолодати, імовірні снігопади. Згідно з прогнозами, вночі в певних регіонах температура буде опускатися до -10 градусів нижче нуля. До слова, у столиці на Новий рік прогнозують сонце і +1 градус.

Загалом, погода швидше буде вологою і сирою, прогнозуються опади мокрого снігу з дощем, а ось сильних морозів чекати поки не варто. Синоптики відзначають, що погода у грудні буде більше схожа на осінню, ніж на зимову.